Hartstocht naar Jezelf

Levensenergie 3/5

Ruimte maken voor jezelf

Ruimte maken voor onszelf is lang niet zo makkelijk als we denken. We adviseren het vaak genoeg: je moet meer aan jezelf denken, rust nemen, tijd maken voor jezelf. Leuk natuurlijk, maar hoe dan? 

Als ik kijk naar mijn eigen leven en hoe ik dit adviseer in mijn praktijk dan kijk ik heel praktisch. Wat kun jij nu doen in je leven waardoor je ervaart dat je meer ruimte hebt? 

Tijd maken voor jezelf, rust nemen, ontspannen: iedereen doet dit op een eigen manier. Misschien heb jij het nodig dat je alles de boel laat en ondanks dat gewoon rustig in de tuin van een kopje thee met een goed boek kunt genieten. Misschien geeft het je juist rust door de dingen die je in je hoofd hebt om te zetten in het doen, en daarna te voelen: zo, nu is er ruimte en kan ik rust nemen. 

In mijn leven betekent ruimte maken voor mezelf de ruimte voelen om mijn eigen beweging te maken. En dat klinkt misschien wat zweverig, maar ik bedoel daarmee te zeggen dat ik mag en kan voelen waar ik behoefte aan heb. Focussen op een ding tegelijk. Echt even – ondanks ‘rommel’ in huis – uitrusten en een fijne serie kijken of met een kopje thee en een goed boek in de tuin zitten. Een wandeling maken met de honden, mediteren, dansen, zingen… Ruimte maken voelt voor mij als essentieel onderdeel van mijn leven. Want zonder dat, voel ik me klein en alleen, heb ik het gevoel dat ik er niet mag zijn en dat ik geen recht heb om te doen wat ik wil. Dan domineert het gevoel dat ik word geleefd en ervaar ik stress omdat ik het gevoel dat er van alles moet en er gevoelsmatig geen ruimte is voor mijn eigen beweging, mijn eigen wil. Ik raak verstrikt. Door mezelf ruimte te geven om te ontwinden vind ik de weg uit de verstrikking in gedachten en gevoelens en wordt alles weer helder en rustig, waardoor ik ook weer mezelf kan voelen. 

Hoe voel je wat jouw behoefte is?

Er zijn steeds meer mogelijkheden om verbinding te maken met jezelf. Reiki, Yoga, Mindfullness en Meditatie zijn daar voorbeelden van. Deze mogelijkheden helpen je meer verbinding te maken met jouw lichaam en jouw eigen energie. Dat maakt dat je meer in verbinding komt met je essentie, en dat maakt weer dat je meer kunt voelen waar die essentie heen wil, waar jij werkelijk behoefte aan hebt. 

Reiki pas ik dagelijks toe in mijn leven, voor mezelf en in mijn praktijk. Mijn ervaring is dat Reiki je Thuisbrengt in jezelf. Het sluit je als het ware terug aan op de verbinding met jouw eigen levensenergie. Hierdoor kun je gemakkelijker en duidelijker voelen wat je wel en niet wilt, waar je behoeften liggen en welke beweging je wilt maken. Wanneer je regelmatig Reiki ontvangt (van jezelf of van iemand anders) zal je merken dat je met minder moeite gaat voelen wat jij wilt, wat jouw behoefte is. Als vanzelf treden er veranderingen in je op, en kies je na een poosje gevoelsmatig ‘zomaar’ voor jezelf in een situatie waar jij je eerder misschien had aangepast of je eigen energie had ingeleverd. 

Ik heb gemerkt dat door Reiki regelmatig toe te passen het schuldgevoel van kiezen voor onze eigen behoeften langzaam smelt, waardoor je meer en meer authentiek kunt aangeven wat jij wilt en nodig hebt, vanuit liefde voor jezelf & voor elkaar. Want met het aangeven van jouw behoefte geef je de ander ook een de ruimte om diens behoefte aan te geven, waardoor er ruimte ontstaat voor verschillende behoefte naast elkaar, zodat je beiden je eigen beweging kunt volgen.

Verbinding met jezelf, verbinding met elkaar

Ruimte maken voor jezelf gaat ook over het uitspreken van behoeften. In bad zonder dat iemand je stoort, een avond niet koken, een uurtje voor jezelf, jouw favoriete nummers uit de speakers. Het gaat over ruimte voor jou, voor jouw behoeften en verlangens. Waar wil jij heen? Waar heb jij behoefte aan op dit moment? Waar verlang je naar? 

Verbinding maken met elkaar, is ook ruimte maken voor jezelf. Delen met elkaar wat je bezighoudt, is ruimte maken voor jezelf; het is een mogelijkheid jouw interne wereld naar buiten te brengen, in verbinding met de ander. Ruimte maken voor jouw innerlijke wereld, voor jouw gevoelens en emoties, voor jou, in verbinding. Delen is helen, door uit te spreken – zonder dat daar meteen iets mee hoeft, ontstaat er ruimte in jou. Enkel al door te herkennen, te erkennen en uit te spreken dat je deze behoeften en verlangens ervaart. 

Ruimte maken voor jezelf behelst dus een zeer breed palet aan mogelijkheden. Wat past er bij jou? Wat is jouw behoefte op dit moment? Wat kom je tegen in het voelen/maken van jouw ruimte? Wat houd je tegen om ruimte voor jezelf te maken? 

En, als je voelt dat jouw behoefte gaat over het meer in verbinding komen met jezelf, hoe zou je daar ruimte aan willen geven? Zou je dat alleen willen doen, of zou je het fijn vinden om daar in alle rust en ruimte op je eigen tempo ondersteuning bij te ontvangen? Zodat je niet (meer) het gevoel hebt dat je het alleen moet doen, maar mag voelen dat er onvoorwaardelijk iemand is, die naast je staat en je ondersteunt om jouw eigen wijze weg te volgen? 

Voel je welkom om te delen hoe jij dit ervaart, wat jouw behoefte is, hoe jij nu al ruimte maakt voor jezelf. Welkom via de mail of De Warme Bron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.